Monday, March 30, 2015

Hikeä, kyyneliä ja tissiliivejä

Kuten jo muutama postaus sitten totesin, tavoitteenani on päästä mahdollisimman omavaraiseen tilanteeseen vaatekaapin kanssa. Eräs siihen liittyvä haaste on ommella itse omat alusvaatteet ja siinä otin ison askeleen viikonloppuna kun 9 muun naisen kanssa keräännyin Make Bran kurssille ompelemaan itselleni ensin rintaliivejä ja sitten alushousuja.

 Liikkeelle lähdettiin siitä, että Annele tarkasti antamamme mitat ja valittiin kaava. Itse valitsin kaavaksi DL01:n jota olin katsellut sillä silmällä jo nettisivuilta. Annele ehdotti minulle joko sitä tai DL02:sta. Ensin leikattiin kaavasta foamista leikattavien osien kaavat joiden mukaan sitten leikattiin foamista sopivat palat. Testiversioon tehtiin lakanasta alaosa ja sitten kokeiltiin sitä päälle jotta saatiin katsottua tarvitseeko kaavaan tehdä muutoksia.
Annelen avustuksella kaavaan tehtiin tarvittavat muutokset ja sitten olikin aika miettiä millaisesta kankaasta liivien kuppien päällisen haluaa tehdä! Voisi kuvitella, että rintaliivien ompelu itse olisi vaikeaa. Tokihan siinä on monta pientä työvaihetta mutta itselle se vaikein osuus oli leikkaaminen. Siinä kohtaa kun olin leikannut varmaan neljä oikeaa kuppia sekä foamista että kankaasta, tuli itku. Launtaina lähdin kotiin hyvin ahdistuneena ja varmana siitä, että en saa liivejä valmiiksi seuraavan päivän aikana. Pistin kuitenkin Annelelle viestiä asiasta ja hän rauhoitteli minua ja sanoi, että varmasti tulee valmista.

Sunnuntaina sitten asiat alkoivatkin luistaa huomattavasti paremmin! Tuntui, että se vaikein osa oli takana ja nyt pystyi keskittymään enemmän itse tekemiseen eli ompeluun. Yläpuolella olevassa kuvassa liivini kupit odottavat alaosaa johon yhdistää kupit. Tätä vaihetta päädyimme kutsumaan rauskuliiveiksi koska kieltämättä kupit muistuttivat kovin rauskuja. :D

Annelen rauhallisella opastuksella etenin vaihe vaiheelta kohti valmiita liivejä. Kuten varmaan moni tietääkin, kovin paljoa en ole ommellut ennen tätä kurssia. Jännitti kovasti mennä kurssille mutta kyllä se vaan oikeasti oli niin, että ei siellä tarvinnut muuta kuin suoraa ja siksakkia käyttää. Itselle vaikeinta oli hahmottaa miten leikata peilikuvaksi asioita.

Ja tadaa! Sunnuntai-iltapäivänä sain liivini valmiiksi ja oli kyllä mahtava tunne. Kun kokeilin liivejä päälleni niin iski autuas hymy kasvoille. Ehkä parhaat liivit ikinä mitä olen päälläni pitänyt. Pieniä vikoja näissäkin on mutta toisaalta ne ovat ensimmäiseni, seuraaviin tiedän tehdä tiettyjä asioita toisin ja ovat varmasti helpommat kun on kerran tehnyt liivit ja käynyt läpi tekovaiheet. Näissä päällisenä on trikoot ja alaosa on lycraa mikä toi kivan kontrastin kankaiden välille. Olkaimiin valitsin rypytettyä kuminauhaa samasta syystä. Tässä mallissa on on 3 hakasta mikä sopii minulle koska rinnoillani on kokoa ja siten myös painoa.

 Tässä liivit vielä päälläni! Kuva on hieman heikkolaatuinen koska otettiin makkarissa iltasella mutta siitä näkee kuitenkin sen tärkeimmän eli liivit todella istuvat. Kurssin hinta kirpaisi maksutilanteessa mutta pitää sanoa, että olisin kyllä maksanut enemmänkin. Hintaan kuuluu opetuksen lisäksi tarvikkeet testiliiviin, varsinaisiin liiveihin sekä alushousuihin/toisiin liiveihin. Ja Annele on mahtava opettaja, rauhallinen ja osasi antaa tarpeeksi pieniä palasia tehtäväksi kerrallaan jotta ei tullut oloa, että ei pysy mielessä mitä pitikään tehdä seuraavaksi.

 Koska liivien tekemissä meni paljon aivoenergiaa (olin aivan naatti kummankin päivän jälkeen!) päätin tehdä toisena työnä alushousut. Naurettiin kurssilaisten kanssa, että jos liivien kupit näyttivät lasten kesähatuilta, nämä näyttivät minihameelta ennen kasaamista. Olen pitänyt näitä nyt tämän päivän ja ehdottomasti aivan mahtava malli. Ei valu, ei kiristä ja pysyy paikallaan. Näitä ehdottomasti tulee urakoitua lisää vielä todella monet.


Tässä vielä koko kurssin aikaansaannokset. Nopein meistä ehti tehdä kolmet (3!) liivit ja suuri osa ehti tehdä toisia liivejä pitkälle.

Mikäli alusvaateompelu kiinnostaa niin suosittelen täydestä sydämestäni näitä Make Bran kursseja. Ja mikäli kursseja ei ole järjestetty aiemmin juuri siellä missä sinä asut, ota rohkeasti yhteyttä Make brahan, sillä mekin Turkuun kurssi saatiin. Kotiin lähdin kera ihanien liivien ja alushousujen sekä tarvikeostosten joiden kanssa on tarkoitus askarrella liivejä itselle ja vaimolle. Parastahan näissä on se, että kangasta menee todella vähän mikä antaa mielettömästi mahdollisuuksia kuten ylläolevista kuvistakin näkee. Totesimme, että alusvaatteissa voi vähän leikitellä kuoseilla vaikka kuinka olisi aikuinen nainen!


2 comments:

vinoonmeni said...

Oon ajatellu että rintaliivit ainakin on niin vaikeita ommeltavia, että moiseen en koskaa ryhdy.
Mutta ilmeisesti se on mahdollista! Pitääköhän sittenkin antaa asialle mahdollisuus...

Niina Risulainen said...

Ompas jännää touhua! :)