Monday, June 23, 2008

neulematemaatiikkaa / knitting math

Talvella 2007 ostin Piikkopirran alekorista 12 kerää Katia Australia joista tuli sen kevään modan ohjeella neuletakki. Tein mallitilkun ja kun tiheys meni aivan kohdilleen, neuloin takin valmiiksi.

I bought 600g of Katia Austral from my LYS at winter 2007. I picked up a pattern from a finnish knitting magazine and decided to knit a gardigan from it. I made a swatch and knitted the cardigan.

frogged cardigan

Olin itsestäni mielettömän ylpeä, olin saanut tehtyä jotain kaunista. Mutta. Kun pistin neuletakin päälle, kävi ilmi että sinne mahtuisi ainakin kaksi ihmistä samaan aikaan, sillä se oli Valtava. Takki meni kaappiin ja oltuaan siellä aikansa, purin sen ja aloitin uusiksi, kahta kokoa pienempänä. Tulos: edelleen valtava neuletakki.

I was so proud of myself, I had done something beaufitul. But. Then I tried it on and noticed that it Huge, it was big enough to fit at least 3 people. I frogged the hole thing and started over, went to sizes down and still got a Huge cardigan.

Hermo meni ja alku purettiin ja langat tungettiin kaappiin häpeämään.

That was it, I stuffed the frogged yarns into my yarn closet to.

Tilasin Turkulaisten neulojien kanssa vanhoja IK-lehtiä ja syksyn 2006 numerossa oli Glasgow lace johon ihastuin ja tehtyäni mallitilkun, totesin että Austral sopii tiheyteen. Aloitin ja menetin heti hermoni. Taka- ja etukappale neuloontui varsin nopeasti ja tein omani ohjetta pidemmäksi. Hihoja pusero odotti varmaan pari kuukautta. Kun lopulta sain aikaiseksi neuloa hihat ja ommella saumat kiinni, tuli olo että tämä langa on kirottu.

I ordered old Ik issues with other knitters from Turku and noticed Glasgow lace from Fall 2006 issue. I made a swatch and started and had problems right at the beginning. I got back and front done quite quickly but it took about 2 months to get the sleeves done. Once they were done, I sewed the seams and tried it on. My first thought was that this yarn must be cursed or something.

Not like this

Kuten kuvasta näkyy, se on "vähän" lyhyt. Koska olin päättänyt että nyt tämä lanka kesytetään, otin sakset kätiin ja purin helman simpukat ja neuloin lisää mittaa puserolle. Ja nyt miulla on ihana ja sopiva neule! Kannatti taistella!

As you can see from the picture, it's "little" too short. I had decided to tame this yarn, I took siccors and frogged the scallop edging and knitted more leght to the hem. And NOW I have a cute pullover that fits. It was worth the fight!

Glasgow lace

malli / pattern: Glasgow lace, IK fall 2006
lanka / yarn: Katia Austral, 300g
puikot / needles: 3,25mm, 4mm, 4,5mm

Kulutusta tuli siis 300g. #Neulonnalla järjestettiin keskikesävaihto ja sain oman pakettini tänään. Paketista paljastui 200g kauniin vihreää floricaa ja ihkut sukat.

So I got 300g off from my stash. We had a midsummer swap at #neulonta and I got my package today. There was 200g of beautiful green Florica and a pair of lovely socks.

kesävaihtopaketti


Eli. Varasto väheni huimalla 100 grammalla! Neulo tässä sitten pois omaa varastoa. :D

So. My stash actually got minus 100g! It's hard to try to knit my stash smaller. :D

10 comments:

mammaliini said...

saako repsahtaa tolle lyhyehkölle paidalle :DDD. kivahan siitä sitten loppujen lopuksi tuli, nätti paita ja sopivakin :D.

berlinBat said...

Kyllä kannatti kärsivällisyys ja pidentäminen! Tuli tosi kaunis pusero. Itsellä olis varmaan jossain kohtaa pusero lentänyt nurkkaan lopullisesti.. :)

Kaisa said...

Voi mikä sitkeys - ihailtavaa! Minä olisin varmaan vienyt koko höskän kirpputorille viimeistään siinä vaiheessa, kun olisin todennut sen liian lyhyeksi, ellen olisi heittänyt sitä roskiin jo aiemmin. :)

kirsi said...

Työvoitto etten sanoisi :) Onnea uudelle neuleelle! Austral kestää ilmeisesti hyvin purkamista? Olen itsekin hiveltänyt sitä Piikkopirrassa mutta en ole tohtinut ostaa.

Tui said...

mammaliini, saa repsahtaa, itsekin nauroin jo kuvaa otettaessa. :D

berlinbat ja kaisa, olen varsin itsepäinen kun päätän jotain, liiallisuuksiinkin asti. Mietin kyllä jossain kohtaa että se menee kissoille pehmukkeeksi mutta sitten piti vielä kuitenkin kokeilla josko onnistuisi.

Kirsi, kestää erittäin hyvin purkamista sillä tuon puseron langat on purettu suurimmalta osin kahteen tai kolmeen kertaan eikä lanka ollut moksiskaan.

Tohveli said...

Sitkeys palkittiin!

Olen oikeasti sitä mieltä että jotkut langat ovat vaan kertakaikkiaan kirottuja...

makepeace75 said...

Heh, olipas tuo aiempi versio muodikas tissinlämmike. ;D Lopputulos on hieno. :o) Sitkeä sissi.

kaisa said...

Mikä kärsivällisyys! Minulta olisi jo loppunut.

Tui said...

tohveli, jotkut langat kyllä on.

kaisa, sitä kärsivällisyyttä voisi miun kohdalla määritellä myös sanalla jääräpäisyys. :D

Päivi said...

Tuo oli kyllä sinnikkyyden mestarinäytös, monelta(minä mukaanluettuna) olisi jäänyt alkumetreille! Kaunis lopputulos! Kiitti puikkovinkeistä, nyt meni minullekin idea jakeluun:)