Wednesday, December 7, 2016

Kirja-arvio: Kantapään kautta. Suomalainen sukkakirja

Ullasta ja Pipo on pääasia-kirjastakin tutut Niina Hakkarainen, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Suvi Niska ja Kristel Nyberg ovat tällä kertaa yhdistäneet voimansa ja tehneet sukkakirjan. Kirjaa on esitelty jo useammassakin blogissa ja Kutomossa pahoitellaan, että oma kirjaesittely on viivästynyt muiden hommien vuoksi.

Kirja saatu arvostelukappaleena Kustannusyhtiö Minervalta.
Suomalainen sukkakirja on hyvä perusteos jokaisen neulojan kirjahyllyyn ja hyvä lisä kotimaiseen neulekirjallisuuteen sillä tämän kaltaista perusteosta ei ole aiemmin suomeksi kirjoitettu. Kirjan voi jakaa kahteen osaan, 50 sivua kattavaan tekniikkaosaan ja 15 ohjetta käsittävään ohjeosioon.


Suomalainen sukkakirja lähtee liikkeelle perusteista eli siitä mikä on sukan anatomia. Selkeästi nimetty sukka kertoo mistä vaiheesta/kohdasta milloinkin on kyse ja helpottaa varsinkin uuden sukan neulojan elämää ohjeiden kanssa. Kirjan ohjeet on jaoteltu eri vaikeustasoihin, ohjeita on ihan perusperstasta vaativampaan mistä itse pidän kovin.






Kirjan sisältämät sukkataulukot ovat olleet jo käytössä Kutomossa näin joulun alla lahjaneuleiden parissa työskenneltäessä. Ne helpottavat suuresti etenkin kun neuloo niille sukulaisille joita näkee noin kerran vuodessa eli jouluna eikä sukkaa voi sovittaa matkan varrella. Kokotaulukoiden lisäksi silmukkamäärätaulukot ovat iloinen asia, itse esimerkiksi neulon lähes aina fingering-vahvuisesta langasta ja jos neulon muusta vahvuudesta, silmukkamäärät ovat vähän hakusessa joten on hyvä olla lähde josta tarkistaa ne.


Kirja esittelee hyvin tekniikka- ja vaihekuvin kaikkiaan kuusi kantapäätä joista jokaiselle varmasti jokaiselle sopiva kantapää!  Kantapäiden lisäksi kirjassa esitellään 4 erilaista kärkeä joita käyttää sukassa. Erilaisia kantapäitä kannattaa testailla koska itse ainakin olen huomannut, että kaikille ei sovi sama kantapää ja itse tykkään myös testailla uusia juttuja.


Tekniikkakuvat ovat selkeät ja niistä näkee selvästi mitä tapahtuu ja siten on helppo tarkistaa tekeekö itse oikein.


Silmukointiohje on selkeä. Tiedän, että monelle silmukointi on usein se kompastuskivi ja sanoisinkin, että tämän kirjan ohjeilla kyllä saa selvää tästä(kin) tekniikasta.


Kirjassa on 15 erilaista ohjetta joiden taso vaihtelee perusperstasta vaativampaan palmikkoon ja helmien lisäämiseen työhön. Eli jokaiselle jotakin! Osa ohjeista on myös sarjoitettu useampaan kokoon joten voit tehdä vaikka koko perheelle mätsäävät sukat. Lankoina on käytetty Suomesta helposti saatavia kaupallisia lankoja sekä kauniita, kotimaisten pienyrittäjien käsinvärjäämiä lankoja.

Omia suosikkeja ovat muun muassa nämä Jamppa-sukat joihin itse näkisin upottavani esimerkiksi jämiä. Malli on myös hauskan sukupuolineutraali eli nämä voi neuloa vaikka isälle/miehelleen!


Sävel-malli puolestaan leikittelee väreillä. Jälkijättöisellä kantapäällä varustettu Sävel on tehty yksivärisestä ja itseraidoittuvasta jota on käytetty kantapäissä ja varpaissa ja näihinkin voi käyttää juurikin niitä pieniä jämiä muista sukista! Ja leikitellä väreillä, tehdä vaikka eri väreillä kantapäät ja varpaaat molempiin sukkiin.


Twist puolestaan sopii niille langoille jotka ostaa lankahumalassa ja sitten miettii kotona, että mitä ihmettä kirjavasta langasta oikeasti neuloisi. Mallineule rauhoittaa kirjavan langan.



Vedosta neulottu Liljankukka on kaunis palmikkomalli joka lämmittää varmasti upeasti varpaita kovinakin pakkaspäivinä. Ja nämä ovat varsinainen taidonnäyte. Pidän siitä, että malli on tehty keskipaksulle langalle sillä niille on vähemmän haastavampia malleja. Mallin kaaviot ovat selkeät ja hyvin piirretyt kuten muutkin kaaviot kirjassa.

Kokonaisuudessaan kirja on hyvä lisä neulojan kirjastoon, oli sitten tottunut sukan neuloja tai uudempi asian parissa. Hyvä hankinta esim neulojalle joululahjaksi!

Kirja on saatu Kustannusyhtiö Minervalta.

No comments: